Начало / Култура / „Човекът от Подолск” – поредното предизвикателство на Плевенския театър

„Човекът от Подолск” – поредното предизвикателство на Плевенския театър

Снощи ДКТ „Иван Радоев” – Плевен представи новата си премиера – „Човекът от Подолск” от Дмитрий Данилов. С нея режисьорът Васил Василев за пореден път отправя предизвикателство към публиката. То започва още от избора на мястото, на което се случва действието. Във фоайето пред големия салон на театъра е построен куб, зад чиято стъклена фасада се развива действието. Това поставя зрителя пред усещането, че гледа филм, а не театрална постановка. Този кино елемент е търсен ефект, за да придадем по-голяма реалистичност на действието, обясни режисьорът. Изборът за построяването на сцената също не е случаен – това е мястото където се намира една от най-големите избирателни секции в Плевен. „Така показваме как човек трябва да прави  избора в своя живот”, е идеята на режисьора.

Спектакълът е направен по първата пиеса на Дмитрий Данилов, която през 2018 г. е отличена с най-високата награда в Русия – „Златна маска” за най-добър драматургичен текст. Плевенската публика е първата в страната, която има удоволствието да види спектакъла. Две години този текст не ми даваше мира, докато реша да го поставя, сподели Васил Василев часове преди премиерното представление.

За Данилов предизвикателството е в това да представи психологическата колизия, породена от неочаквания образ на полицая интелектуалец. „Свикнали сме да мислим, че полицаите са  агресивни и тъпи хора, от които не можем да очакваме нищо добро. Но аз попаднах на любопитна история в интернет за задържан от полицията в Москва, който бил подложен на разпит с много неочаквани, странни въпроси. Този сблъсък между очакваното от полицията и реалността ме провокира и ми беше много интересно да изградя образите на полицаите”, сподели Данилов. И зрителят има възможност да види как  реагира един човек, попаднал в необикновена, ирационална ситуация.

„Животът, който ни налагат, всеки ден ни поставя в подобни комични ситуации и затова искахме да направим забавление от това. Мисля че ще провокираме много въпроси и един от отговорите е, че всеки е един от нас, от тези на сцената”, казва Василев и очаква всеки сам да намери своя отговор след спектакъла.

За реализирането на идеята си режисьорът се е доверил на актьорите Антъни Пенев, Адриан Филипов, Диана Ханджиева, Иван-Александър Дойчев, Сергей Константинов. Сценографията и костюмите са дело на  Николай Димитров, музиката – Милен Апостолов.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...