Начало / Образование / Членове на Комисията по отбрана посетиха ВВВУ „Георги Бенковски“ и 12 Авиационна база

Членове на Комисията по отбрана посетиха ВВВУ „Георги Бенковски“ и 12 Авиационна база

Членове на Комисията по отбрана към 47-то Народно събрание днес посетиха ВВВУ „Георги Бенковски”, за да се запознаят с процесите, съпътстващи възстановяването на военновъздушното училище в Долна Митрополия. Идеята за визитата е на депутатите от 15 МИР – Иван Манев и Стоил Стоилов, подкрепена от заместник-председателя на Комисията по отбрана  капитан III ранг о.р. проф. д-р к.д.п. Благовест Белев. Те са придружавани от възпитаника на училището, летецът-пилот и заместник –председател на Комисията  Николай Дренчев. Интерес към състоянието на авиационната Алма матер проявиха Виктор  Насър , Джейхан Ибрямов и Христо Симеонов. В срещата взеха участие полковник Димитър Георгиев – началник на щаб на ВВС и полковник Ивайло Ангелов – заместник-командир на 12 Авиационна база.

Началникът на ВВВУ бригаден генерал Юлиян Радойски запозна гостите с мисията, целите, задачите и основните аспекти в осъвременяване обучението на 160 курсанти и 160 студенти в осемте специализации и седемте докторски програми.

Вместо за  три години училището получи акредитация в направления 5.2 , 5.5 и 9.2 само за година и половина. Лицензирани са „Организация  за обучение и изпитване на персонал за техническо обслужване“ и Одобрена организация за обучение „Димитър Списаревски“. Летище Долна Митрополия е лицензирано и като летателна площадка. Създадени са две нови катедри: „Техническа експлоатация на летателните апарати“ и „Авиационен мениджмънт“. Сертифициран е Професионалния сержантски колеж- ВВС. Започва реализацията на съвместни дейности със сродни университети, фирми , така и с осем авиационни европейски университета. Подобрено е комуникационно информационното осигуряване, както и чуждоезиковото обучение за покриване изискванията  на STANAG 6001. Най-новата придобивка е Центърът за космически и авиационни наблюдения.

По време на срещата стана ясно, че за по-ефективно обучение училището се нуждае от нови учебно-тренировъчни самолети – поне два леки витлови самолета и два вертолета, но в бюджета на училището са отпуснати най-малко средства от всички военни университети в страната.

ВВВУ разработва идеи за обучение и подготовка по авиационни специалности на младежи в две професионални гимназии, както и съвместна подготовка на парамедици за спешната медицинска помощ, системата HEMS, заедно с Медицинския университет в Плевен.

След 20 годишния погром на материалната база, забележително е постигнатото само за две години, единодушни бяха членовете на Комисията. Закриването на училището и свеждането му до факултет се оказа огромна грешка, която се отрази на подготовката на кадри за ВВС и гражданската авиация, както и оттеглянето на чуждестранните обучаеми, развитие на научния потенциал.

Необходими са ресурси и труд, които, според проф. д-р Белев, може да се осигурят чрез Плана за възстановяване и устойчивост; чрез връзката между Комисията по отбрана и изпълнителната власт. Подкрепа получи и идеята на Христо Симеонов за промяна в закона за професионалното образование, което да подобри и осъвремени необходимостта от подготовка на средни технически кадри.

Гостите бяха запознати и с дейността на 12 авиационна база от полковник Ангелов.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...