Начало / Култура / Читалище „Съгласие“ отбелязва 113 от рождението на Астрид Линдгрен с виртуална среща с творчеството й

Читалище „Съгласие“ отбелязва 113 от рождението на Астрид Линдгрен с виртуална среща с творчеството й

На 14 ноември се навършват 113 години от рождението на Астрид Линдгрен. По този повод читалище „Съгласие” предлага на малките си приятели виртуална среща с творчеството на шведската писателка.

В 10.30 часа във видеоклип, излъчен на Фейсбук страницата на читалището,  Кака Ани от Библиотеката на „Съгласие“ ще  разкаже любопитни неща от биографията на авторката, както и за нейната най-популярна героиня – Пипи Дългото Чорапче.

Астрид Линдгрен, с моминско презиме, е родена в град Вимербю на 14 ноември 1907 г. в стара червена къща, заобиколена от ябълкови дръвчета. Много от книгите ѝ са свързани с детството, прекарано в малко стопанство край Вимербю, или със семейството ѝ: бащата Самуел Аугуст Ериксон, майката Хана, по-големия брат Густав и малките сестри Стина и Ингрид.

След смъртта ѝ на 28 януари 2002 г. шведското правителство учредява Възпоменателната награда „Астрид Линдгрен“ за детска и младежка литература. Наградата, която се присъжда, е 5 милиона шведски крони.

Творбите на шведската писателка са преведени на близо 70 езика (от арабски до зулу) и са издадени в повече от 100 страни. Първата история за най-популярната ѝ героиня „Пипи Дългото чорапче“ е публикувана в Швеция през 1945 г. (първата книга за Пипи в България е от 1968 г.). Впоследствие се издават и романите за Пипи – „Пипи се качва на борда“, „Пипи в южните морета“, и „Пипи след коледното тържество“.

Със своите независими, енергични и неконвенционални герои като Емил, Пипи и Карлсон, Линдгрен разбива клишетата в детската литература. За шведите тя е национална героиня. Построява един от най-големите детски медицински центрове в Северна Европа, който днес носи името ѝ. През 1988 г. води кампания за хуманно отношение към домашните животни и е приет Закон за защита на домашните животни.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...