Акценти
Начало / Образование / Читалището в Коиловци посрещна гости от Германия

Читалището в Коиловци посрещна гости от Германия

Читалище „Христо Ботев 27” в Коиловци посрещна група германски експерти, които бяха на работно посещение по проект „Нови подходи за социално включване на старите хора в малките населени места”. „Групата за самопомощ е популярна форма за подкрепа на хора със сходни проблеми и нашето читалище използва този метод, за да организира подкрепящи дейности, които да създадат условия за преодоляване на изолацията, в която живеят”, уточни Бориславка Йорданова, председател на читалището.

Гостуващите експерти се запознаха с въведения от читалището нов подход за социално интегриране на хората в напреднала възраст – арт терапия чрез танцувално изкуство. Представеният модел направи изключително впечатление на германските партньори по проекта, което предизвика оживени коментари по време на работната среща. „Голям интерес за тях се оказа разностранната читалищна дейност, която се осъществява най-вече на доброволни начала – с минимални средства и с голям ентусиазъм”, разказа още Йорданова.

На работната среща присъства и кметът на селото Красимир Иванов, който изрази надежда добрите контакти да продължат и след приключването на този проект. Като израз пък на типичното българско гостоприемство, група жени отделиха от времето си и приготвиха традициони коиловски ястия, с които нагостиха чуждоземните експерти.

Ще припомним, че по проекта бяха обособени две групи – доминиращ признак в едната от тях е факта, че петте жени са възрастни, наскоро загубили съпрузите си и останали сами. Другата група, с която в читалището работят по проекта, включва жени, които наскоро са се пенсионирали.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...