Акценти
Начало / Общество / Читалищата се включват в кампания за мотивиране на младите да гласуват

Читалищата се включват в кампания за мотивиране на младите да гласуват

фонд читалища

„Ти вече можеш да избираш” е темата на информационната кампания, която Сдружение „Плевенски обществен фонд – Читалища” ще реализира чрез читалищната мрежа в десетте общински центрове на територията на област Плевен. Кампанията е адресирана към младежите, които навършват пълнолетие и за първи път ще могат да упражнят правото си на глас на предстоящите избори за Европарламент, обясни Даниела Димитрова, управител на Информационен център „Европа директно” в Плевен, на когото фонд „Читалища” е приемна структура  и чиято задача е да доставя информация и съвети относно ЕС.

В рамките на десет информационни срещи – дискусии младите хора ще бъдат запознати с гражданските им права, ще получат подробна информация за функциите на Европейския парламент. Основната ни цел е да мотивираме младите хора да гласуват, защото проучванията показват, че те не проявяват интерес към темата и в Европа те виждат единствено възможност за трудова реализация, обясни Антоанета Мачева, специалист „Комуникация, логистика и публичност”.

Паралелно с тази кампания от Фонд „Читалища” ще релизират и друга, също адресирана към младите. Тя е под мотото „Ти имаш права” и ще се проведе в 16 малки градове и села в област Плевен, отново чрез читалищната мрежа. Очакваме в тази кампания да обхванем повече от 560 младежи, които ще повишат своите знания и информираност относно правата си на европейски граждани, каза Даниела Димитрова. В рамките на пет последователни дни, по предварително подготвен график, ще бъдат организирани срещи в населените места, на които ще бъдат раздадени информационни материали и ще бъдат дискутирани гражданските права, защитата от дискриминация и равните възможности за всеки гражданин на Европа.

Утре в Плевен ще се проведе еднодневен семинар с партньорите от читалищата, на който ще бъдат договорени 26-те информационни срещи в областта, които са предвидени в двете информационни кампании.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...