Акценти
Начало / Култура / Читалищата в Плевен да излязат „на светло” с  анализ на реалната им дейност

Читалищата в Плевен да излязат „на светло” с  анализ на реалната им дейност

Състоянието на читалищната общност  в община Плевен, дейността на читалищата и начинът на финансирането й бяха темите на пресконференцията, която организираха днес от настоятелството на читалище „Съгласие” в Плевен. Формалният повод за срещата с журналистите е разпределението на държавната субсидия за читалищата в общината, която отново е разпределена „на калпак”, въпреки настояването на някои от читалищните дейци това да става на базата на реално извършена дейност.

Според председателя на читалище „Съгласие 1869” Ивайло Атанасов през годините има напластяване на груби нарушения на Закона за народните читалища по отношение ползването на общинска собственост от някои читалища. По думите му обаче срещу тези нарушения, някои от които са ощетили бюджета на Общината с 50-60 000 лв., няма никаква реакция, въпреки че са прецизно описани в доклад на комисия, назначена от кмета на Община Плевен. За да има резултат от тези разкрити нарушения, за които кметът е сезирал съответните институции, е необходимо да се направят промени в Закона за народните читалища, категоричен е Ивайло Атанасов. Тези промени да касаят собствеността на читалищата и развиваната от тях дейност.

Каква дейност може да развива едно читалище на 80 кв. м и какъв библиотечен фонд може да има, зададе риторичен въпрос Атанасов. В същото време той посочи, че читалище „Съгласие” има 220 000 тома литература, старопечатни книги, които се съхраняват при специален режим, има уникална Балетна школа, която реализира собствена продукция с продажба на билети. „Всичко това трябва да бъде разграничено и читалищата в община Плевен да излязат „на светло”. Ние настояваме да бъде направен анализ от страна на Общинския съвет на реалната дейност на читалищата, а не на база на доклади. Правейки този анализ, ще стане ясно кой кой е. Искаме извънредна сесия или да има поне отделна точка в дневния ред за разглеждане на политиката по отношение на читалищата в община Плевен”, обяви Ивайло Атанасов, като допълни, че така ще стане ясно дали 36-те читалища в общината покриват критерия за получаване на близо 800 000 лв. държавна субсидия. Нека стане ясно кой каква продукция дава и срещу какви пари, ясен беше Атанасов.

Юристът Пламен Иванов, който е член на настоятелството на читалище „Съгласие”, заяви, че не знаят предишният Общински съвет и сегашният да са извършвали контролна дейност по отношение на ползване на общинската собственост, отпусната на читалищата в общината за осъществяване на дейността им.

Тук отговор даде общинският съветник Дияна Данова, която обясни, че Общинският съвет не е санкциониращ орган. Затова докладите са дадени на съответните органи, но до този момент няма отговор от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Друг общински съветник – Цветко Цветков, в отговор на казаното от Атанасов, че е нужна промяна в Закона за народните читалища, обяви, че подготвят среща с читалищни дейци от община Плевен. „На тази среща няма да обсъждаме насложените с години проблеми, а ще обсъдим какви са проблемите, произтичащи от несъвършенствата на закона и как самите читалищни дейци виждат промяната”, каза Цветков. Целта е техните предложения да бъдат обобщени и предадени на народните представители от групата на БСП, за да бъдат внесени в парламента.

А че промени в Закона за народните читалища са необходими, заяви и преди дни министърът на културата при посещението си във Велико Търново. Там той посочи, че около 1/3 от българските читалища не работят ефикасно и източват държавния бюджет и според него начинът за ограничаване на порочните практики за получаване на държавно финансиране, без изпълнение на задълженията, са промени в Закона за народните читалища.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...