Акценти
Начало / Политика / Четири са големите провали на това управление, според Румен Петков

Четири са големите провали на това управление, според Румен Петков

„Четири са големи провали в това правителство, като в тях не включвам традиционните сектори заетост, здравеопазване и образование”, мнението си сподели пред плевенски журналисти депутатът от Коалиция за България Румен Петков. Според него, това са регионалното развитие, външната политика, икономиката и вътрешната сигурност.

Като първи голям провал и доказана несъстоятелност като управленска политика Петков определи политиката на регионалното развитие и благоустройството. Той изтъкна, че все още нямаме оценка на регионите, както и очертана перспектива в развитието на различните региони на страната. И затова има изсипване на огромен ресурс в Бургас и София. Няма инвестиции в пътната инфраструктура в страната, с изключение изграждането на малки магистрални участъци, и Централна Северна България е най-потърпевша от това, защото третокласната и четвъртокласната пътна мрежа не се пипа. Депутатът изтъкна и един въпрос, който никой не е поставял досега – за звеното Национална компания „Стратегически и инфраструкт проекти” в МРРБ, което той определи като „черна кутия”. „Заплатата на младши експерт е 1 800 лв., директорът на дирекция взима 3 000 лв. и досега не са произвели никакъв продукт. Нещо повече – там се пилее съзнателно държавна пара”, беше категоричен Петков.

Като втори тежък провал той определи външната политика, в който план България, според него, никога не е стояла така зле. „Ключов партньор на България, държавата, която ни е подкрепяла през целия период, с трайно място в нашата история като Италия – две години нямахме посланик там, във Ватикана трета година нямаме посланик. Закрихме редица посолства без да се даде каквото и да е обяснение, не говоря за това, че съумяхме да се съмразим с половин свят в резултат на абсолютно небалансираната и неадекватна външна политика на министър Николай Младенов”, каза народният представител.

Третият провал на правителството е в сферата на икономиката, подчерта Румен Петков, според който това са годините на най-ниски чуждестранни инвестиции като общ обем. „Причината за това е не просто икономическата криза, а неадекватната политика на министерство на икономиката, на отвратителния бизнес климат в страната и на постоянно излъчваните разнопосочни сигнали. Пряко влияние оказва и полицейското насилие и общото чувство за несигурност и произвол от страна на правоохранителните органи”, заяви пред журналистите левият депутат.

Провалът в сферата на вътрешната сигурност и обществения ред е четвърти, но не по важност според него. „Най-големият ни провал от 90-та година насам в този сектор е невлизането в Шенгенското пространство, и няма и да влезем, докато е това правителство, защото държавите членки ни нямат доверие”, беше категоричен Румен Петков. Според него не може да се ползват специални разузнавателни средства за стотици милиони и тогава, когато трябва да се реализира правоохранителната и правораздавателната функция на държавата, да не се ползват СРС-та. Що се отнася до МВР, Румен Петков го определи като „министерство, разядено от корупция през последните години”.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...