Акценти
Начало / Общество / Четири ремонтирани и новооборудвани кабинети откриха в Професионалната гимназия по електроника и химични технологии

Четири ремонтирани и новооборудвани кабинети откриха в Професионалната гимназия по електроника и химични технологии

Възпитаниците на Професионалната гимназия по електроника и химични технологии “Проф. Асен Златаров” в Плевен вече ще усвояват тънкостите на бъдещите си професии в четири изцяло ремонтирани и новооборудвани кабинети. Дейностите са по проект “Модернизиране и осъвременяване на оборудването в ПГЕХТ “Проф. Асен Златаров”, за търсени и перспективни професиии – заедно с бизнеса” и е реализиран по Национална програма “Модернизиране на системата на професионалното образование”, обясни зам.-директорът на гимназията и ръководител на проекта Анелия Атанасова.

Основната цел е насочена към модернизиране и осъвременяване на нужната за обучението на учениците материална и техническа база на гимназията, която е остаряла и не е осъвременявана повече от 20 години. Инвестирането в обучение по новите специалности, което се провежда от няколко години насам, изисква адекватни на времето методи и условия на обучение. Имайки предвид, че с всеки изминал ден техниката и технологиите се модернизират и напредват в своето развитие, нуждата да се инвестира в новото, което се предлага на пазара, е крайно необходима, за да се предлагат и нови и адекватни на условията кадри на пазара на труда. Специфичната цел е обвързване на професионалното образование с бизнеса за работа в реална работна среда в две от най-динамичните области на икономиката – IT  технологиите и енергетиката. Изграждането на такава двустранна връзка между гимназията и партниращите фирми спомага за формиране в учениците на трудови навици и етични взаимоотношения между работодател и служител/работник.

Ремонтирани и обзаведени са кабинет/лаборатория по “Електроника, аналогова и цифрова схемотехника”, кабинет “Мултимедия”, кабинет/лаборатория по “Възобновяеми енергийни източници” и кабинет/лаборатория по “Периферни и запомнящи устройства”.

Общата стойност на проекта е 96 338 лв., от които 10 568 лв. са съфинансиране от фирмите партньори на Професионалната гимназия по електроника и химични технологии, останалите 85 770 лв. са от Министерство на образованието, младежта и науката.

Лабораторията по “Електроника, аналогова и цифрова схемотехника” е с 13 работни места, оборудвани с измервателна апаратура, комбинирани уреди, лабораторни захранващи блокове, програматори, осцилоскопи, комплекти многофункционални инструменти със средства от проекта. Това дава възможност на учениците да изградят умения за работа със съвременна техника, за  проектиране и оживяване на схеми, ще спомогне за усвояване на знания за най-съвременните цифрови електронни схеми и тяхното разнообразно практическо приложение.

Мултимедийната зала за интерактивно и 3D-обучение по професионална подготовка замества алтернативата на класическото обучение с черна или бяла дъска като идеята е заимствана от Масачузетския технически университет. Тя дава възможност за иновативен начин на преподаване. Има опция и за on line връзка с Технически университет Габрово и БАН.

Лабораторията по “Периферни и запомнящи устройства” разполага също с 13 работни места с настолни компютри. В лабораторните упражнения учениците ще придобият знания за същността, видовете и характеристиките на входните устройства, принтери, интерфейси, драйвери, типовете  монитори и др.

Последната от ремонтираните лаборатории – по възобновяеми енергийни източници, е оборудвана с опитни постановки тип Solar12, от които учениците ще придобият практически знания и умения за изграждане и въвеждане в експлоатация на фотоволтаични енергийни системи. Кабинетът разполага и с опитна постановка на ветрогенераторна турбина.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...