Начало / Образование / Четири паралелки в Плевен не събраха ученици след първото класиране, закриват ги

Четири паралелки в Плевен не събраха ученици след първото класиране, закриват ги

Четири професионални паралелки в училища в Плевен ще бъдат закрити, тъй като не са събрали необходимия брой ученици след първото класиране. Това съобщиха от регионалния инспекторат по образованието в Плевен. В областта ще бъдат закрити още 2 професионални паралелки в Червен бряг и по една в Левски, Тръстеник и Чомаковци.

На първи етап на класиране за прием на ученици в VIII клас са подали заявления 1829 ученици, като кандидатите от други области са 120. Класирани са 1779 ученици. В профилирании паралелки са приети 866 ученици, а 913 са учениците, класирани в професионални паралелки.

По първо желание се класират 1497 ученици, съответно 702 в профилирани паралелки, а 795 – в професионални.

89 седмокласници са насочени към съответни паралелки от Комисията за насочване на ученици с хронични заболявания, със физически и сензорни увреждания, със специални образователни потребности, от домовете за деца, лишени от родителски грижи, и от центрове за настаняване от семеен тип и ученици, настанени в приемни семейства.

Некласирани на този етап остават 50 ученици, от които 12 са кандидати от други области, и те автоматично участват при класирането на втори етап.

В периода от 12 до 16 юли 2019 г. включително, приетите учениците се записват в училищата, където са класирани или подават заявление за участие във втори етап, ако не са удовлетворени от мястото на класиране на първи етап. Заявленията за участие във втори етап на класиране се подават в училището, в което ученикът е класиран.

До 18 юли ще бъдат обявени списъците на приетите ученици на втори етап на класиране, които до 22 юли включително, трябва да се запишат в училището, където са класирани.

На 23 юли ще бъдат обявени незаетите места по училища по профили и специалности от професии, за които ще може учениците да кандидатстват на трети етап, в периода 24 – 25 юли 2019 г. вкл., със заявление, в което подреждат желаните паралелки, както при първия етап на класиране.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...