Акценти
Начало / Икономика / Четири нови сорта грозде селектира ИЛВ – Плевен

Четири нови сорта грозде селектира ИЛВ – Плевен

Най-новата си селекция десертни и винени сортове грозде ще представи утре Институтът по лозарство и винарство в Плевен по време на Открития  ден на десертното и виненото грозде.  В традиционната изложба , съпътстваща инициативата, ще бъдат показани четири новоселектирани сорта, научихме от директора на Института по лозарство и винарство доц. Иван Пачев.  Това са сортовете – „Миро“, „Вит“,  „Найден“ и Мискет Отонел (клон ILV 7-46). Първите два сорта са комбинирани – десертни и винени, сортът „Найден” е десертен, а „Мискет отонел” е винен сорт грозде.

Общо над 40 сорта грозде ще бъдат показани в изложбата, която ще бъде открита в 13 часа във фоайето на ИЛВ – Плевен.

В програмата на Открития ден на десертното и виненото грозде  е включено провеждане на семинар по проблемите на винарството в България., който ще започне в 10 часа. Доц. д-р Мирослав Иванов ще представи новоселектираните сортове десертно и винено грозде в ИЛВ, а гл. ас. Д-р Нели Маринова ще запознае участниците в семинара с посадъчен материал за реализация през 2015 г. Внимание ще бъде отделено на икономически важните болести и неприятели по лозата в България.

Инициативата се организира със съдействието на Министерството на земеделието и храните и Селскостопанската академия в София.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...