Акценти
Начало / Крими / Четири години и половина за незаконни камери във Второ ДКЦ

Четири години и половина за незаконни камери във Второ ДКЦ

Плевенският Районен съд постанови осъдителна присъда по случая с поставените видеокамери и микрофони в сградата на Второ ДКЦ в Плевен. Съдът призна подсъдимата Сн.И. за виновна и я осъди на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода. Наказанието тя ще изтърпи при общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Сн.И. бе призната за виновна за това, че през периода 19 април – 30 април 2010 год. в Плевен в сградата на ДКЦ ІІ ЕООД без разрешение, което се изисква по закон, е използвала и държала специално техническо средство за получаване на видео и звуков сигнал, и за жичното им пренасяне към устройство за наблюдение – 3 камери и 3 микрофони, предназначени за негласно събиране на информация. Обвинителният акт е внесен в съда от Районна прокуратура Плевен на 3 януари тази година.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране в 14-дневен срок.

Скандалът с тайното монтиране на камери в специализираните кабинети по кардиология и съдова хирургия взриви второ ДКЦ в Плевен през май 2010 год. Според лекарите, които не бяха информирани за поставените устройства, това е брутално нарушение на техните и правата на пациентите. Според ръководството на ДКЦ-то целта на наблюдението, което щяло да се извършва само след работно време, е опазване на скъпата техника, разположена в тези кабинети.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...