Акценти
Начало / Крими / Четирима загинали при пожари от началото на отоплителния сезон в Плевенско

Четирима загинали при пожари от началото на отоплителния сезон в Плевенско

От началото на отоплителния сезон на територията на област Плевен при битови пожари са загинали четирима човека, пострадалите са трима. За сравнение за същия период на отоплителен сезон 2018/2019 г. е загинал само един човек, съобщават от РДПБЗН – Плевен. От началото на този отоплителен сезон всичките регистрирани произшествия с жертви са от категорията битови пожари.

Анализът на пожарите с пострадали и загинали сочи, че това най-често са хората на пенсионна възраст или над 60 години, в повечето случаи самотноживеещи и трудноподвижни. При пожарите няма засегнати деца, които са втората рискова група от населението.

През настоящия отоплителн сезон най-много пожари с материални загуби – 53 пожара – са възникнали в отрасъл „Жилищно стопанство, дейности на домакинства“. Установено е, че при 26 от пожарите мястото, където възникват, е комина на сградата. Основна причина за пожарите е пренебрегването и неизпълнението на елементарни правила за пожарна безопасност – късо съединение, неправилно ползване на отоплителни уреди, непочистване на комините на сградите и  небрежност при боравене с открит огън.

От РДПБЗН – Плевен напомнят на гражданите за личната им отговорност за спазване на правилата за пожарна безопасност. При възникване на пожар, своевременно да се подават сигнал на тел. 112. Съобщението за пожар трябва да е кратко и точно, да посочва адрес, има ли застрашени и пострадали хора и какъв е най-краткия път до местопроизшествието, съветват пожарникарите.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...