Начало / Здравеопазване / Четирикратно се е увеличила натовареността на Спешното в Плевен заради грипа

Четирикратно се е увеличила натовареността на Спешното в Плевен заради грипа

Натовареността на Центъра за спешна медицинска помощ в Плевен се е увеличила четирикратно заради увеличените случаи на грип и остри респираторни инфекции.  Това съобщи днес директорът на РЗИ – Плевен д-р Гарев на пресконференция след заседанието на Областната група за борба с грипа и ОРЗ. В област Плевене обявена грипна епидемия от 25 януари.

За да посрещнат по-тежко протичащите случаи на грип, се разширява легловата база на отделенията в здравните заведения, каза още д-р Гарев.

Най-засегнати от група са малките деца, показват данните, подадени в РЗИ – Плевен от осем практики на лични лекари в Плевен.

Във възрастта от 0 до 4 г заболяемостта е 1 028 на 10 000, а от 5 до 14 г. – 1019 на 10 000, докато в следващата възрастова група – 15-29 г. заболяемостта  спада на 422 на 10 000, а в групата 30-64 г. тя вече е 115 на 10 000.

Общините с най-висока заболеваемост са Плевен, Червен бряг, Долна Митрополия и Левски, където над 50% от учениците не са в клас заради грип.

При рязко увеличаване на температурата да се търси консултация с личния лекар, да няма самолечение, посъветва Валентин Цанков, директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в  РЗИ – Плевен. В случай, че сте започнали самолечение, но симптомите не отшумяват, непременно търсете консултация с лекар, за да се предотвратят усложнения, предупреди д-р Цанков.

Една от причините за епидемичното разпространение на грипа не само в нашата област, а в цялата страна е ниското ниво на имунизирани, коментираха от РЗИ. Само 2-3% от населението в областта се имунизира срещу грип, докато в Европа този процент е  над 60.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...