Акценти
Начало / На фокус / Четвъртокласниците от НУ „Отец Паисий”, НУ „Хр. Ботев” и НУ „Й. Йовков” с най-високи резултати на НВО
изпит

Четвъртокласниците от НУ „Отец Паисий”, НУ „Хр. Ботев” и НУ „Й. Йовков” с най-високи резултати на НВО

Област Плевен на 12-то място в страната по резултати от НВО при четвъртокласниците

Трите училища с най-високи резултати в област Плевен от националното външно оценяване са НУ „Отец Паисий“ – Плевен, НУ „Христо Ботев“ – Плевен и ОУ „Йордан Йовков“ – Плевен. Това съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието след обобщаване на резултатите от малката матура за четвъртокласниците. Най-ниски резултати на изпитите са показали учениците от ОбУ „Христо Ботев“ – с. Мечка, ОУ „Климент Охридски“ – с. Крушовене и ОУ „Н. Вапцаров“ – Плевен.

На НВО са се явили четвъртокласници от 76 училища в региона, като 35 училища са показали по-висок среден бал от този за област Плевен, който е 14.22.

Първи в изпитванията по български език и литература са четвъртокласниците от СУ „Иван Вазов“ – Плевен, следвани от НУ „Христо Ботев“ – Плевен и ОУ „ Христо Ботев“ – с. Брест. Последни са от ОУ „Христо Ботев“ – с. Николаево.

Постиженията при решаването на теста на учениците от региона се доближават до тези за цялата страна, като на диктовката, която явно не е затруднила особено учениците, средният успех за област Плевен е 5,15 – девето място в страната. Трудности са срещнали четвъртокласниците и са показали най-нисък резултат на въпроса, изискващ да се направи извод за постъпка на героите в текста – 53,13% верни, без отговори и грешни – 40,87%.

Първи по математика са учениците от НУ „Отец Паисий“ – Плевен. Следвани от НУ „Христо Ботев“ – Плевен и ОУ „Йордан Йовков“ – Плевен. Последни са четвъртокласниците от ОУ „Н. Вапцаров“ – Плевен.

На въпросите, свързани с естествените числа, повечето от учениците са дали верни отговори. Много от учениците обаче са срещнали затруднение при решаването на задачите от геометричния материал. 45,03% не са изброили точно правите ъгли във фигура.  В задачата, в която се изисква намиране лице на правоъгълник, 7,62% не са дали отговор и 46,12% не са решили правилно задачата.

Най-много е затруднила четвъртокласниците задачата, изискваща разширен свободен отговор. 40,39% са решили пълно и без грешки задачата. 15,29% са записали или числов израз без отговор или са дали частично верен резултат. 10,46% от учениците не са дали никакъв отговор.

Най-добре по човекът и обществото са се справили учениците от НУ „Отец Паисий“ – Плевен. Най-ниски са резултатите на ОУ „Н. Вапцаров“ – Плевен.

Традиционно  резултатите по човекът и природата са по-високи в сравнение с човекът и обществото. Тази година не прави изключение. Най-висок резултат показват учениците от НУ „Христо Ботев“ – Плевен. Най-нисък е резултатът по човекът и природата на ОУ „Н. Вапцаров“ – Плевен.

Според експертите от Регионалното управление на образованието в Плевен, показаните резултати от четвъртокласниците на НВО са добри. Наблюдава се повишение от миналата година, а в класацията между регионите Плевен е на дванадесето място.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...