Акценти
Начало / Култура / Честит 8 март, жени!

Честит 8 март, жени!

Започнал като политическо събитие за социалистите, Международният ден на жената вече е част от културата на много страни. Денят отдавна е изгубил идеологическото си звучене и е станал повод за изразяване на уважение и любов към жената.

Първият Ден на жената е отбелязан на 28 февруари 1909 в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. На 27 август 1910 в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените социалистки, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува денят на работничките и на международната им солидарност.

В България през 1915 е първото публично честване на празника. У нас денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че според много българи Благовещение – 25 март, е християнският празник на майката и жената.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...