Начало / Любопитно / Честит Стефановден!

Честит Стефановден!

На 27 декември празнуваме Стефановден. По традиция на третия ден на Коледа Православната църква отбелязва деня на Свети Стефан, наричан първомъченик на християнската вяра. Според вярванията Свети Стефан е бил първи служител в устройващата се Ерусалимска община. Като един от седемте ученици на Иисус, той бил избран да разпространява и проповядва християнството в Палестина. Тогава юдейските управници съзрели заплаха от нарастващия брой християни и направили всичко възможно, за да настроят хората от народа срещу богоизбрания дякон. Свети Стефан бил осъден на смърт от старейшините. Екзекуцията се състояла извън пределите на Йерусалим, където бил замерян с камъни от разярената тълпа. Въпреки всичко, мъченикът коленичил с последни сили и обърнал поглед към небето с думите: „Господи, не им зачитай този грях“, след което издъхнал. Тялото на светеца не било погребано, а било оставено на птиците и зверовете. Според народното поверие, Божията майка наблюдавала мъченическата му кончина и се молела за него.

Смята се още, че Стефановден затваря цикъла на отминаващата година, за да отвори път на новата. В превод от старогръцки език Стефан означава „венец“ и именно тази символика е една от основните причини празникът да се приема като венец на старата година и ден за равносметка. На този ден на трапезата се слагат месни ястия и около нея се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини.

На Стефановден се спазват и обичаите за Мръсните дни. През този период хората се пазят от зли сили. Тогава не се ходи навън през нощта, а жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото.

Имен ден днес празнуват Стефан и Стефка и производните им, както и Венцислав, Стамен, Стойко,Стоил, Стоян, Станчо, Станимир, Станислав, Цанко.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...