Начало / Култура / Честит Стефановден! Днес се ходи на гости на кумовете

Честит Стефановден! Днес се ходи на гости на кумовете

На третия ден на Коледа – 27 декември, православната църква отбелязва деня на Свети Стефан, наричан първомъченик на християнската вяра.

Свети Стефан, като един от седемте ученици на Исус, бил избран да разпространява и проповядва християнството в Палестина, поради което юдейските управници съзрели заплаха от нарастващия брой християни и направили всичко възможно, за да настроят хората от народа срещу богоизбрания дякон. Свети Стефан бил осъден на смърт от старейшините, поради клеветата на юдеите, че скверни Бога и Мойсеевия закон. Било заповядано да бъде замерян с камъни. Въпреки всичко, мъченикът коленичил с последни сили и обърнал поглед към небето с думите: „Господи, не им зачитай този грях“, след което издъхнал.

Стефановден затваря цикъла на отминаващата година, за да отвори път на новата. В превод от старогръцки език Стефан означава „венец“ и именно тази символика е една от основните причини празникът да се приема като венец на старата година и ден за равносметка.

На този ден на трапезата се слагат  месни ястия и около нея се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини.

Един от основните обичаи в Северна България, свързан с 27 декември, е ладуването. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода.

На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот.

Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

На Стефанов ден се спазват обичаите за Мръсните дни. През този период хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през нощта, а жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото.

Имен ден днес празнуват Стефан и Стефка и производните им, както и Венцислав, Стамен, Стойко,Стоил, Стоян, Станчо, Станимир, Станислав, Цанко.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...