Акценти
Начало / Последни новини / Честит рожден ден, Спартак!

Честит рожден ден, Спартак!

Днес, 10-ти септември, се навършват 96 години от основаването на първия футболен клуб в Плевен! Тази дата и годината 1919-та са паметни за всички привърженици на „Спартак” – клубът, който обединява футболната традиция на нашия град и успява да я издигне и задържи до най-високото ниво на българския футбол. Всяка година на тази дата трябва да си спомняме за началото и да поддържаме жарта, с която то е поставено, за да може футболът в Плевен да го има и любимият „Спартак” отново да гледа към върховете.

В онзи далечен есенен ден по идея на ученика в Свищовската търговска гимназия Драгомир Несторов двадесетина младежи се събират под старата лоза в двора на бащината му къща и започват да водят ентусиазирани разговори за създаването на свой футболен клуб. В полунощ всичко завършва с подписването на учредителния протокол и в Плевен се ражда първият организиран клуб, чиято основна задача е да развива все по-популярната в страната футболна игра. Избрано е гордото име „Генерал Скобелев“, което е олицетворение на героизма на нашия град и на свободата на цяла България. В онази вечер заедно с Драгомир Несторов са още Владимир Недков, Васил Замфиров, Драгомир Донков, Кирил Крумов, Лазар Хайдудов, Илия Топуров, Цветан Топуров и др.

За първи председател на клуба е избран Драгомир Несторов, секретар е Владимир Недков и членове Васил Замфиров и Лазар Хайдудув. Чрез дарения, членски внос и организиране на забави са събрани пари за спортен екип –  бяла раирана със синьо фланелка, бели гащета и чорапи в бяло зелено и червено.

 През лятото на 1920 г. „Скобелев” играе първия си официален мач. Той се състои в Червен бряг, а противник е местният отбор „Сила”. След добра игра „Скобелев” печели първото си състезание с 3:1 и полага основата на победния път на плевенския футбол, довел до десетилетията с успехи на „Спартак” в „А” група.

Източник:spartak-pleven.bg

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...