Акценти
Начало / Последни новини / Честит професионален празник на българските огнеборци!

Честит професионален празник на българските огнеборци!

14 септември е професионален празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението ” – МВР.  Той е обявен с решение на Министерския съвет на Р.България от 1995 г., с което е възстановена традицията, по решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната.
Първата пожарна команда в област Плевен е създадена след края на Руско-турска война (1877-1878г.). Руските войски организирали административните, гражданските и противопожарните структури на новосъздадената българска държава. През този период Община Плевен взема решение за осигуряване на необходимите инструменти и съоръжения за борбата с пожарите.
Първата сграда на плевенската пожарна била срещу Кооперативния пазар на ул.„В.Левски” №2 (сградата на бившия ресторант „Вит”). След което сградите се сменят още три пъти, докато едва през 1935г. е положен първия камък в основите на днешната сграда на ул. „Св.св. Кирил и Методий” №31.
Непрекъснато се променяла и униформата, екипировката и материалната част на Плевенската пожарна команда. В началото пожарникарите носели красиви медни каски като на древните гърци. Основните средства за гасене на пожари били пожарните бъчви и ръчните пожарни помпи. По по времето на един от най-успешните за ХХ в. плевенски кметове – Иван Миндиликов, са закупени италиански пожарни коли „Фиат”. По-късно доставката на пожарна техника започнала да следва политическата конюнктура в България – след италианските се появили германски коли, а след 1944г. и руски, чешки и др.
От 01.01.2011г. е създадена Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-МВР, която обединява структурите на бившите ГД „ПБС“ и ГД „ГЗ“ – МВР.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...