Акценти
Начало / Общество / Честит празник, съвременни будители!

Честит празник, съвременни будители!

На 1 ноември отдаваме почит на делото на народните будители, на тружениците за просъществуването и преуспяването на българския род и дух. Честити и благословени да са съвременните последователи на първобудителите, които продължават да творят с душа и сърце, и работят за просвещението на децата ни!

1 ноември е обявен за официален празник през 1922 г. Предложението за новия празник направило правителството на Александър Стамболийски на 31 октомври 1922 г. по идея на тогавашния министър на народното просвещение Стоян Омарчевски. В мотивите към закона четем: “Любов и почит към старинно българското, благоговение пред дейците и строителите на нашето национално верую… В полумрака на нашето минало се откриват големите фигури на редица велики българи, които с необикновеното увлечение и с една завидна самопожертвователност са служили на своя народ; които не са пожалили ни сила, ни младост, за да положат основите на нашия културен и политически живот. От Паисия насам до наши дни се редят светлите и лъчезарни образи на големи културно-обществени дейци, далечни и близки строители на съвременна България.”

През 1990 г. празникът е възстановен по инициатива на Общонародното сдружение “Мати Болгария” и най-вече на неговия председател, д-р Петър Константинов.

В Плевен Денят на народните будители ще бъде отбелязан по традиция пред паметника на Иван Вазов пред едноименното училище. Тържеството ще започне в 11 часа с молебен. Ще звучат патриотични песни в изпълнение на Общински духов оркестър и хор „Звъника”. Слово по повод празника ще произнесе кметът Георг Спартански.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...