Акценти
Начало / Здравеопазване / Честит празник на медицинските сестри

Честит празник на медицинските сестри

На 12 май се чества Международният ден на сестринството. На тази дата е родена основателката на съвременната професия на медицинската сестра – Флорънс Найтингел. Тя поставя основите на професионалната сестринска грижа със създаването през 1860 г. на училище за сестри – Болница „Сейнт Томас“ в Лондон, първото светско училище за сестри в света, сега част от Кингс Колидж (Лондон).

По време на Кримската война тя  провежда принципите на санитарството и грижата за ранените. В резултат, за по-малко от 6 месеца смъртността в лазаретите спада от 42 до 2,2 %.

През 1910 г. Флоранс Найтингел предлага следния текст на Сестринската клетва:

„Тържествено обещавам пред Бога и в присъствието на това събрание да прекарам живота си в чистота и вярно да практикувам професията си. Ще отбягвам от всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито съзнателно ще раздам, някое вредно лекарство. Ще направя всичко, което зависи от мене, да поддържам и издигам състоянието на професията и ще държа в тайна всички поверени ми случки, както и всички семейни работи, дошли до моето съзнание, при практикуване на професията ми. Ще се трудя честно да помагам на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на онези, които са оставени на моята грижа.“

Честит празник на всички медицински сестри! В този ден нека изкажем благодарността си към тях за неуморния труд и всеотдайните грижи, които полагат за здравето и живота на своите пациенти! Особено високо оценени днес, в условията на пандемията от COVID-19.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...