Начало / Общество / Честит празник на жандармеристите!

Честит празник на жандармеристите!

На 26 юли професионален празник имат служителите от Главна дирекция “Жандармерия”. Денят е определен с решение на Министерския  съвет от 6 юни 2002 г.

На 26 юли  1881 година  Александър Батенберг издава указ за  Привременен устав за устройството на жандармерията. До септември 1944 година службата е разформирана и възстановявана три пъти.

От 1948-а до 1961 година службата съществува като „Вътрешни войски” – формирана по съветски модел. През 1985 година е създадена Национална служба „Вътрешни войски”, като нова структура за осигуряване на вътрешния ред. От 1997 година тя е преобразувана в Национална служба „Жандармерия”, като специализирана охранителна и оперативно-издирвателна служба на МВР за охрана на стратегически и особено важни обекти, борба с терористични и диверсионни групи, охрана на обществения ред и борба с престъпността.

От 1 октомври 2004 г. службата е напълно професионализирана, а от 9 февруари 2006 г. със закон Националната служба „Жандармерия“ се преобразува в Главна дирекция „Жандармерия“ към Национална служба „Полиция“.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...