Акценти
Начало / Култура / Честит празник на актьорите от куклените театри

Честит празник на актьорите от куклените театри

На 21 март е Международният ден на кукления театър. Денят се празнува от 2003 г. по решение на Международния съюз на куклените театри към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО).

Този ден се посвещава на популяризирането и подкрепата на любимото изкуство на децата.

Европейското куклено изкуство води началото си от древна Елада и древен Рим. В Античността куклите са били свързани и с много езически култови ритуали. Изключителна популярност театърът с кукли добива през епохата на Елинизма. Характерно за този период е навлизането на източни, азиатски, влияния в Елада. А тъкмо от Далечния Изток са привнесени отделни елементи на кукленото изкуство, което се е радвало на изключителна популярност в Индия, например.

Истинското развитие на кукления театър идва през Средновековието. Тогава се появяват актьори с кукли на улицата, които удовлетворяват жаждата на обикновения човек за забава. Куклените пиеси, които се играят в българските куклени театри са онаследяващи народните етюди, играни по улиците и площадите на средновековна Европа.

На Запад кукленият театър се развива и в Италия, и във Франция, като името на куклите „марионетка“ идва от особеността да се разиграват религиозни етюди с кукли. В превод „marionette“ означава „Малка Мария“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...