Начало / Култура / Честит Никулден!

Честит Никулден!

На 6 декември църквата почита Свети Николай Мирликийски, неречен  Чудотворец. Легендата разказва как по време на страшна буря Николай Мирликийски спасил с молитви моряците на кораба, когато пътувал към Божи гроб. Друга легенда твърди, че  спасил моряците, като запушил пробойна в корпуса на кораба с шаран. Така светецът остава прочут със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци от крушение.

В България почитат Свети Никола като покровител на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната водна шир – океаните, моретата, реките и езерата. Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит, той дава воля на ветровете, разлюлява морето и потопява корабите.  Затова поверието е на Никулден да не се излиза в морето, за да се умилостиви и уважи светеца-покровител.

За свой покровител го приемат също банкерите и търговците.

На Никулден на трапезата задължително се слага риба. Обикновено се приготвя пълнен шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга” на св. Никола.  Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като “рибник”.

Народната традиция повелява обредният рибник и хлябовете да се освещават в църква или в къщи, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта.  Ако на Никулден се появи скреж, това е добре за зърнените култури. Известна е поговорката: „Днес му е денят, утре му е снегът“.

Свети Никола е покровител не само на тези, които са кръстени на името му. Той се смята за покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката.  Той е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно родов празник, наричан служба, молитва, черква.

Днес имен ден празнуват: Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо.

 

За храмовия празник на най-старата църква в Плевен – „Свети Николай“, днес  ще се раздават за здраве рибен курбан, жито и питка.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...