Акценти
Начало / Култура / Честит Лазаровден! Празнувайте с хората от семейството!

Честит Лазаровден! Празнувайте с хората от семейството!

Днес е първият от поредицата пролетни празници, свързани с предстоящия Великден. Православната Християнска Църква посвещава този ден на Лазар, когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според средновековните писания Лазар живял още 30 години в строг пост и въздържание и бил провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

Нашият народ нарича празника Лазарица и за него е характерен моминският обичай лазаруване. Традицията повелява лазарките, пременени и закичени с китки, да обикалят домовете. Смята се, че ще е честит през цялата година домът, в който е влязла лазарка. Стопанката дарява девойките с яйца, които те събират в кошнички.

Тази година обаче е по-добре традицията да не бъде спазена напълно. Заради опасността от зараза с коронавирус е препоръчително лазарките да не обикалят, а празникът да бъде отбелязан само в семейството, сред хората, с които обичайно живеете в един дом. Така ще се погрижите за собственото си здраве и за здравето на другите!

Днес имен ден празнуват Лазар, Лазарин, Лазарина.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...