Акценти
Начало / Любопитно / Честит имен ден на Орлин!

Честит имен ден на Орлин!

На 14 юли своя имен ден празнуват мъжете с името Орлин. Името идва от „орел“ – символично име за дълголетие, прозорливост, сила и мощ.

На тази дата църквата почита Свети апостол Акила (от гръцки и латински – „орел”). Свети апостол Акила, един от седемдесетте, бил ученик на Свети апостол Павел, който го направил епископ. Той бил понтийски евреин и до обръщането си в християнската вяра живял с жена си Прискила в Италия. Когато император Клавдий заповядал на евреите да напуснат Рим, Акила заминал със съпругата си за Коринт.

След смъртта на Клавдий, когато евреите отново получили правото да живеят в Рим и започнали да се завръщат по домовете си в Италия, Акила и Прискила също се върнали в Рим. Свети Акила не останал дълго там. Заедно с жена си се върнал отново в Азия, където го изпратил неговият учител апостол Павел, за да проповядва вече като епископ Божието слово.

Свети Акила проповядвал Христа в Азия, Ахея и Ираклия и помогнал за спасението на много човешки души, като обръщал езичниците и ги кръщавал. Той обикалял и по други земи и навсякъде проповядвал Царството Божие. Просвещавал със светата вяра, разрушавал идолите, издигал църкви, ръкополагал свещеници. Претърпял много страдания и бил убит от неверниците. Душата му се упокоила на небето заедно с останалите свети апостоли.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...