Начало / Култура / Честит Ивановден!

Честит Ивановден!

На 7 януари православната църква почита Свети Йоан Кръстител. Той е последният старозаветен пророк и е човекът, който е покръстил Исус Христос във водите на река Йордан. Наричат Свети Йоан Кръстител „предтеча”, защото е предизвестил идването на Месията и е подготвял хората за неговото раждане.

Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и на побратимството. В България е традиция на този ден младоженците да отидат на гости на кръстника си и да му занесат баница, печено свинско и вино. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то е дори по-характерно за този ден. На Ивановден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и имениците. Ритуалът е познат като „къпанки“ в някой райони.

Ивановден е най-празнуваният имен ден в страната. Имен ден празнуват Иван (от старобългарски език – Господ е милостив), Иванка, Ивана, Иво, Ива, Ивайло, Ивайла, Ивелин, Ивет, Ивета, Иванина, Йово, Йоан, Йоана, Йонко, Йото, Ваньо, Bаня, Еньо, Енчо, Жан, Жанa, Жанета, Калоян, Яни.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...