Акценти
Начало / Култура / Честит Антоновден! Днес не се варят боб и леща

Честит Антоновден! Днес не се варят боб и леща

На 17 януари Православната църква почита паметта на Свети Преподобния Антоний Велики, роден през 215 година след Христа.

Легендата разказва, че след като  остава сирак, той раздал наследството си на бедните и се заселил в изсечена в скалите египетска гробница. Една нощ през отворите й минали всевъзможни гадини и зверове. Всички те нападнали Антоний и му нанесли жестоки рани. Изведнъж обаче изчезнали. През пролуката на тавана Антоний бил озарен от светлина, която излекувала раните му.  След случилото се светецът заживял в пълно усамотение и мълчание в продължение на 20 години. За постъпка си бил възнаграден със способността да лекува.

Починал на 105 годишна възраст, на 17 януари 356-та година

Затова  народът почита Антоновден  за предпазване от болести.  На този ден жените не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“. Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя „за белята, за лелята“, т.е. за чумата. Затова и Антоновден е известен още като Лелинден.

На  Антоновден и Атанасовден, който е на следващия ден – 18 януари, празнуват  ковачи, железари, ножари и налбанти.В нар. представи братята Андон и Атанас били ковачи, които първи изобретяват ковашките клещи.

Именици днес са Антон, Антония – старо римско родово име, означаващо безценен, неоценим, който няма цена, Антоана ,Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Доника, Дончо, Донка, Дона, Драгостина, Тончо, Тонка, Тонко, Тоня, Тони.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...