Акценти
Начало / Любопитно / Честито Рождество Христово! Весела Коледа!

Честито Рождество Христово! Весела Коледа!

Рождество Христово, също Коледа, Божик или Божич, е един от най-големите християнски празници. Той започва в първите часове на 25 декември и е своеобразно продължение на Бъдни вечер. Според Евангелието от Лука Христос се ражда в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда. Следвайки обичаите на времето, царете подаряват злато, ливан и смирна.
На Коледа имен ден имат всички, които носят имената Христа, Христо, Рада, Радослава, Радослав, Радостина, Радосвета, Радостин, Радомира, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Христина, Кристина, Румен, Румяна, Руска.
По света Рождество Христово се отбелязва по различни начини. В Австралия например Коледа често се празнува на плажа при 40 градуса температура. В Албания празникът е един от най-популярните фестивали и се посреща с голямо веселие от местните хора, които спазват традицията за честване на годишнината от рождението на Иисус Христос. В Аржентина украсяват не елха, а вечно зелените дръвчета – със сняг, направен от памук, а в Бангладеш по Коледа мъжете засаждат двойки от бананови дървета в близост до къщите си и до църквата. В Белиз пък елхата се украсява с лодки, символизиращи успешната риболовна индустрия на страната. Друга типична декорация са птиците, които са символ на мира. В Бразилия обичаите са доста различни, поради разнообразието на населението. Една от традициите е направата на сцената на Рождество Христово или „Пресепио“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...