Акценти
Начало / Общество / Честванията за 10 декември започват със Света литургия, президентът идва за тържествената заря-проверка

Честванията за 10 декември започват със Света литургия, президентът идва за тържествената заря-проверка

С празнична Света литургия в храм „Света Параскева” ще започнат днес тържествата по повод 140 години от Освобождението на Плевен.  Тя ще бъде отслужена от четирима митрополити – Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанския митрополит Гавраил, Западноевропейския митрополит нтоний и Ростовски и Новочекаски митрополит Меркурий. Началото е от 8.30 часа.

Паметният ритуал по повод 140 години от Плевенската епопея ще започне в 11 часа с панихида пред вечния огън на Мавзолея „Свети Георги Победоносец”, отслужена от ново от четиримата митрополити. В памет на загиналите за Освобождението на Плевен ще бъдат поднесени  венци и цветя пред Мавзолея.

Празничната програма ще продължи с празничен концерт-спектакъл „Плевен помни” с участието на плевенски изпълнители и групи от читалища и училища в града. Началото на концерта е от 12 часа в ДКТ „Иван Радоев”.

Вечерта от 18 часа на площад  „Възраждане”  ще се проведе тържествена заря-проверка, в която ще участва президентът Румен Радев.

Честванията ще завършат със светлинно-звуков спектакъл, озаглавен „Падна Плевен! Ден велик!”. Над 110 осветителни тела, разположени в парковото пространство на Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”, в съчетание със звук и видеоизображения ще пресъздадат едни от най-драматичните моменти Плевенската епопея.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...