Акценти
Начало / Култура / Черно-бяло преживяване с  графиките на Емануела Ковач

Черно-бяло преживяване с  графиките на Емануела Ковач

Въпреки минусовите температури навън, истинските ценители на изкуството успяха да си подарят едно черно-бяло преживяване с графиките на Емануела Ковач в нейната изложба „49+”, която беше открита в Арт център Плевен.

Авторката благодари на гостите на изложбата, че са дошли в тази мразовита вечер. „Дано моите работи ви докоснат. Дано намерите себе си в тях!”, обърна се тя към присъстващите.

 „Всеки художник, когато подреди изложба, волно или неволно отчита пътя – откъде е тръгнал, докъде е стигнал и накъде или как да продължи. Плетеница от пътища, по които всеки творец, всеки човек минава – пътят към себе си, към другите, към неизвестното… И всичко това е въпрос на личен избор, на вяра и разбиране и добра пътна карта. Изложбата се нарича „49+”, защото авторката се е запътила към своя 50-ти рожден ден”, каза при откриването галеристката Светла Тончева. „Показвайки творбите си с преобладаващото антрацитно черно и бяло с една невероятна светлина, Емануела Ковач ни посвещава във фрагменти от укротеното движение на изминатия от 2003 година път, когато завършва образованието си. Път, обещаващ чудесата на откритието да намериш себе си чрез 24-часова самота, да предизвикаш среща, да си построиш гора. Творби – мечти, творби – комбинация от педантични рисунки с обрата на днес, като застинал миг от разкъсаното пространство на безкрая”, допълни Тончева.

Емануела Ковач е участник в престижни конкурси и изяви, носител на редица наши и международни отличия. Преподава графика в Нов български университет.

Емануела Ковач: С тази изложба дори на себе си показвам себе си

С други очи виждам творбите си, когато са наредени в пространството на галерията. Затова с тази изложба дори на себе си показвам себе си. Това сподели Емануела Ковач часове преди да открие изложбата си в Арт център Плевен. Това е първото й гостуване в Плевен и се надява публиката също да открие себе си в показаните творби.

В изложбата авторката е включила няколко цикъла, илюстриращи творческите й търсения – от студентските й творби до вече зрелите работи, с които печели конкурси.  Когато човек прави изкуство, е нормално да представя себе си, казва Ковач. Тя е в цветните графики от философския цикъл „Те искат да цъфтят”, в двете работи под името „Шоколад”, изпълнени в дълбокопечатна техника и преди всичко в цикъла „Откраднати недели”, правен между различните дейности на авторката като майка, съпруга, преподавател.

„Дори и да се смята, че вече всичко в изкуството е казано, творците намират начин да изразят себе си. Всеки пречупва външния свят през своята призма”, сподели Ковач. Тя без колебание допълва, че българското съвременно изкуство е съизмеримо с европейското.

„Мисля, че изминах дълъг път, но не смятам, че съм стигнала кой знае колко далеч. Така че продължавам”, казва като равносметка  в началото на юбилейната си година художничката, която от 20 години се занимава с графика.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...