Акценти
Начало / Общество / Червенокръстци ще почистят паметника на Пирогов в Плевен

Червенокръстци ще почистят паметника на Пирогов в Плевен

БЧК

Представители младежката червенокръстка организация  утре ще почистят паметника на Пирогов в Плевен. Акцията е по повод 8 май – Световния  ден на Червения кръст и на Червения полумеесец, научихме от Лукан Луканов, председател на БЧК – Плевен.

В Белене доброволци от младежкия Червен кръст и възрастни доброволци, работещи по Проект «Повишаване информираността на обществото по проблемите на възрастните хора и лобиране за техните права»,  утре ще засадят дръвчета пред Медицинския център в крайдунавския град. .

Световното движение на Червения кръст и Червения полумесец  е създадено от Анри Дюнан, който през 1859 г. имал една мечта – да помага на ранените хора на бойното поле.  Много преди Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец да стане реалност, хората са привличани да си помагат взаимно: от съпричасност, от доброта и от надежда. Днес  Движението предоставя възможност и място, в което хората могат да се мобилизират, да споделят своите стремежи и да ги изпълняват заедно и с по-голям ефект.

Повечето хора от седемте милиарда души по света всекидневно са докоснати от Червения кръст и Червения полумесец, без дори да осъзнават това. Почти всеки човек или някой негов познат е дарявал кръв, получил е съвет за първа помощ, бил е посетен от доброволец, без да подозира, че това е акция на местната организация на Червения кръст.

На 8 май  – Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец, ние честваме силата на хуманността и на хората, които помагат на другите хора – в светлината на прожекторите по време на кризи и зад сцената – в нашето ежедневие.

В България  работят 19 454 червенокръстки доброволци. В Плевенска област само доброволците на младежката организация на БЧК са 200. «В България, ние, червенокръстците,  достигаме с хуманитарна помощ до над 2 млн. души всяка година и изграждаме по-силни общности с различни програми, изпълнявани от доброволци», казва председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...