Акценти
Начало / Любопитно / На 8 май е продадена първата „Кока-кола”

На 8 май е продадена първата „Кока-кола”


кока кола
На 8 май 1886 г. фармацевтът Джон Пембъртън продава за първи път газираната напитка, която по-късно става популярна като Кока-кола.

Джон Пембъртън е роден през 1831 година в Джорджия, САЩ. 19-годишен завършва  медицинско училище в град Мейкън. Пембъртън отхвърля така наречената „heroic medicine“, популяризирана от Бенджамин Ръш, който лекува хора, посредством кръвопускане. Обучава се при Самюъл Томпсън – билкар, който лекувал чрез парни бани и отвара от растението лобелия. Пембъртън завършва и обществен колеж по фармация.

Той изобретява Кока Кола в Кълъмбъс, Джорджия, първоначално като кокауайн, комбинация от вино и кокаин, наречена Кока с френско вино на Пембъртън. В началото тя е продавана като лекарство срещу главоболие по пет цента на чаша в автоматите за газирани напитки, които стават популярни в САЩ по това време. След забраната на алкохола в Джорджия през 1886 виното в рецептата е заменено с безалкохолен сироп. Първите продажби са реализирани на 8 май 1886 в аптеката „Jacob’s Pharmacy“ в Атланта, и за първите осем месеца са продавани едва девет чаши средно на ден. Газираната напитка става популярна и поради факта, че по това време в САЩ се смята, че газираните напитки са много полезни за здравето.

За първи път напитка Кока-Кола напуска САЩ през 1900 година и започва да се предлага в Англия. След няколко години са построени първите заводи зад граница в Куба, Панама, Филипините, Пуерто Рико и Гуам. През 1920 година във Франция започва да работи първата в Европа бутилираща компания.

Създател на характерния шрифт на Кока-кола е Франк М. Робинсън, съдружник и счетоводител на д-р Пембъртън. Първата вестникарска реклама на Кока-Кола се появява във вестник „Атланта Джърнъл“ — приканваща гражданите да опитат „новата и популярна газирана напитка“.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...