Акценти
Начало / Любопитно / Чашата на олмипийския огън в Сочи дело на плевенски майстори

Чашата на олмипийския огън в Сочи дело на плевенски майстори

Сочи

Плевенска фирма е изградила съоръжението, в което на 7 февруари ще бъде запален олимпийският огън при откриването на Зимната олимпиада в Сочи. Огромното съоръжение е изработено по проект на руския филиал на българската компания „Хоризонт Иванов” със собственик инж. Борислав Иванов.

Всички детайли на 274-тонното съоръжение са изработени в Плевен, научихме от Светослав Богалински, мениджър бизнес развитие в компанията. Изработването им е отнело близо месец, а самият монтаж на място е продължил около два месеца, като съоръжението се извисило в целия си ръст малко преди Коледа, уточни Богалински. По монтажа му са работили 48 монтажници от България.

Сочи

Височината на цялото съоръжение е 48.5 метра. За облицовка на конструкцията е използван специален материал „Калзип”, доставен от Германия, обясни Богалински.

Конструкцията е стилизиран образ на Жар-птица, която е символ на жизненост и красота.

Сочи

За първи път в историята на олимпийските игри, огромната факла с чашата за огъня е извън Олимпийския стадион. Другата любопитна подробност е, че елегантната конструкция няма стълби, което прави особено интригуващ начина, по който ще бъде запален олимпийския огън.  Това е и най-строго пазената тайна от организаторите. В медии вече се появиха предположения, че това ще стане или дистанционно или по въздух. Остава само един ден, за да разберем.

И да се гордеем, че  за  величествения момент има сериозен плевенски принос.

Сочи

 

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...