Начало / Образование / Час по медийна грамотност в ПГ по механоелектротехника

Час по медийна грамотност в ПГ по механоелектротехника

Една нетрадиционна среща с младия журналист Калоян Константинов – незабравима и интересна, ще си спомнят дълго учениците от 10-ти клас, проведена в контекста на изучаваното в часовете по Етика и право.

Близостта с учениците, умението му да разговаря с тях, интересно презентираните проблеми, показващи интелигентност и скромност, грабнаха вниманието на младежите. Сред разискваните теми бяха проблеми, свързани с огромния поток медийна информация и как трябва да се ориентираме в нея; за етиката в медийното пространство и за професионализма в журналистиката; за рекламата; за блогарството; социалните мрежи; електронните медии; за фалшивите новини и причините за това. С други думи за медийната грамотност, така необходима за изграждане на ценностната система на младите хора.

Калоян Константинов учи в King’s College London и работи в български новинарски сайт. Носител е на престижната награда от конкурса на Mtel Media Masters. Той веднага влезе в непосредствен контакт с учениците. След края на срещата имаше много въпроси към госта, учениците изказваха и собствено мнение по проблемите.

Емоцията от срещата се усещаше и на следващия ден в коментарите: „Беше много интересно“ и „Защо целият образователен процес не е базиран на такива срещи?“

В ПГ по механоелектротехника показаха, че се стремят да разнообразяват прекалено теоретизираното учебно съдържание, предоставяйки възможност за подобни дискусии.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...