Акценти
Начало / Политика / Част от листата на БСП – за гражданска квота и коалиционни партньори

Част от листата на БСП – за гражданска квота и коалиционни партньори

Една четвърт от квотата в листата на кандидати за народни представители на БСП да е за коалиционни партньори и гражданска квота, това е предложението, оповестено пред медиите в Плевен днес от председателя на Областния съвет на левицата в региона Васил Антонов.

Той съобщи, че активната кампания за подреждане и приемане предложения за листата на кандидати за депутати от БСП вече върви. Във всички населени места до края на тази седмица приключва първия етап, в който всяко селище и организациите ще могат да издигат своите кандидати. В срок до 24 март следва да приключи втория етап – този в общинските центрове, с градация на приетите кандидатури за народни представители. Третият етап ще е през последната седмица на месец март, когато на Областен съвет на левицата ще бъдат избрани окончателно предложенията. Така в първата седмица на април се очаква на Национален съвет кандидатурите да бъдат утвърдени и приети.

На въпрос за това има ли вече предложения за водач на листата за БСП, Антонов отговори, че такъв ще бъде определен на финалния етап. „Наред с това излизаме и с наши становища и в диалог с общините, с областта, с Националния съвет ще достигнем и до водача”, уточни Васил Антонов.

Той допълни, че при провеждане на консултациите за РИК БСП ще предложи председател да е именно представител на левицата. „С промените в Изборния кодекс се прие, че не е необходимо председателят на РИК да бъде от доминиращата партия. А и в областта имаме 6-7 кметове от БСП при 11 общини в областта, съвсем нормално е това място да бъде възложено на представител на левицата”, аргументира се Васил Антонов.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...