Акценти
Начало / Култура / Чарът на стила ар нуво уловен в цветни фотографии

Чарът на стила ар нуво уловен в цветни фотографии

120 цветни фотографии, представящи детайли от архитектурата на дунавските страни в стил ар нуво са подредени в изложба в галерия „Илия Бешков”.  Обективът на австрийският фотограф проф. Петер Шуберт е уловил чудния свят на стила ар нуво в различните му варианти – от строгия виенски сецесион, през игривите английски и италиански варианти, до сравянския етнографски отпечатък и румънската самобитност.

Плевен е първият български град, в който се представя изложбата. Тя беше открита снощи от директора на галерия „Бешков” Мирослав Минчев.

Ар Нуво е най-бързо наложил се нов стил, който обхваща всички форми на изкуството и дизайна – архитектура, художествено стъкло, графичен дизайн, бижутерия, живопис, керамика, металопластика, художествен текстил и мебели. Така той създава ярък контраст между себе си и дотогавашните разбирания за разделение на изкуствата на изящни и приложни. В различните страни той се нарича още Модерн стайл (Modern Style), Модернизъм (Modernisme), стил Либерти (Stile Liberty) или  Виенски сецесион, Югендщил(Jugendstil) и в Русия Щил Модерн.

Ар нуво достига своя връх през 90-те години на 19 век. До края на първото десетилетие на 20 век ар нуво е вече разпространен из цяла Европа  Макар с настъпването на 20-ти век Ар нуво да преживява своя упадък и залез и да излиза от мода, днес на него се гледа като на изключително съществен мост между историцизма на неокласицизма и модернизма.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...