Акценти
Начало / Култура / Цяло село преписва „История славянобългарска“

Цяло село преписва „История славянобългарска“

Жители на плевенското село Победа преписаха „История славянобългарска“ и така отбелязаха паметни дати, свързани с Паисий Хилендарски.

Тази година се навършват 300 г. от рождението, 60 г. от канонизирането му и 260 г. от написването на „История славянобългарска“.

Инициативата е на местното читалище „Зора-1990“ и започна на 15 септември, като идеята бе преписа да бъде завършен до 1 ноември – Деня на народните будители.

Всеки желаещ да преписва откъси от книгата посещаваше читалището и на тематично подредено писалище, старателно и последователно преписваше различен пасаж от текста. Страниците на „История славянобългарска“ се преписваха на специални листи, които ще се подвържат подходящо и Преписа ще се съхранява в библиотеката на читалището.

Преписа на „История славянобългарска“ бе започнат от Надка Найденова  – една от учредителите на читалището, а финалното изречение бе преписано от първокласничката Александра Йозова. Сред участниците в родолюбивата проява са Поля Цоновска – Кмет на Община Долна Митрополия, Кмета на село Победа, Председателя на читалището, Секретаря, Библиотекаря, всички членове на читалището, самодейци и ученици. В патриотичното начинание се включиха общо 64 местни жители на възраст от 7 до 80 години. Зад писалището седна и един над 80-годишен.

В навечерието на Деня на народните будители, на 28 октомври от 18 часа, екипа на Читалището ще поднесе благодарствен жест към всички жители и участници в патриотичната инициатива с представянето на исторически образователен спектакъл „Хилядолетната България“ с участието на д-р Искрен Красимиров. Интерактивният урок по родолюбие е подходящ както за ученици, така и за възрастни, и организаторите се надяват той да се превърне в истински празник за селото.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...