Акценти
Начало / Любопитно / Църквата чества деня на Св. Климент Охридски – разрешени са вино и риба

Църквата чества деня на Св. Климент Охридски – разрешени са вино и риба

Климент, Климентина, Клементина и кръстените с производни на тези имена имат повод да почерпят днес за имен ден. На 25 ноември Българска православна църква чества деня на Свети Климент Охридски, а на 27 юли, в деня на св. Седмочисленици, се възпоменава успението му. Тъй като денят се счита за празник, въпреки че сега са пости, са разрешени вино и риба.

Свети Климент Охридски е български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Като един от учениците на Кирил и Методий, Православната църква е провъзгласила Климент Охридски за един от светите седмочисленици.

Някои източници дори сочат, че Климент е бил българин, роден в Югозападна Македония. Данните за живота му преди неговата дейност в България са оскъдни и информация за средновековния учител се намира само в две гръцки жития – „Пространно житие на Климент Охридски“ от Теофилакт Охридски и „Кратко житие на Климент Охридски“ или т. нар. „Охридска легенда“ от Димитрий Хоматиан.

Предполага се, че като ученик на Кирил и Методий Климент е участвал в хазарската и аланската мисия през 859-861 г. След смъртта на славянските учители папа Стефан V нарежда техните ученици да бъдат изгонени от страната, защото извършвали църковни служби на славянски език. Учениците на Кирил и Методий пристигнали в България, където били посрещнати радушно от цар Борис I.

.Климент събрал ученици и започнал да обучава българите на славянски писменост в Охрид и основал Охридската книжовна школа. Свети Климент е починал на 27 юли 916 г. в Охрид и е погребан в манастирската църква „Свети Панталеймон“.

В деня на Свети Климент Охридски най-старото учебно заведения в България – Софийски университет „Свети Климент Охридски“, също отбелязва своя патронен празник.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...