Акценти
Начало / Любопитно / Църквата почита Св. Тимотей, Св. Анастасий Перски, Св.Петър Български и Св. Сионий Български

Църквата почита Св. Тимотей, Св. Анастасий Перски, Св.Петър Български и Св. Сионий Български

На 22 януари църквата почита Св. Тимотей, Св. Анастасий Перски, Св.Петър Български и Св. Сионий Български.

Свети апостол Тимотей е роден в град Листра, който се намирал в Ликаония, Мала Азия. Той бил посветен в християнството от Св. апостол Павел по време на първото му мисионерско пътешествие. Майка му Евника и баба му Лоида били еврейки, а баща му бил елин. При второто си пътешествие великият апостол на езичниците го обрязал „заради юдеите, които бяха по ония места“ и го взел за свой спътник. Свети апостол Тимотей бил умъртвен на 22 януари 97 г. от езическа тълпа, защото излязъл пред езическото шествие и го изобличил за безсрамните действия по време на Артемидините тържества. Светите му мощи са били пренесени от император Констанций (337-361) в Цариград и положени заедно с мощите на св. Лука и св. Андрей Първозвани в храма „Св. апостоли“. По-късно били отнесени в Италия от кръстоносците.

Свети преподобномъченик Анастасий Перски е бил син на персийски маг. Служил в конницата на Хорзой ІІ (590-628 г.) и взел участие в похода на пълководеца Шахин, с когото проникнал дори до гр. Халкидон във Византия. Когато се отклонил от войската, той отишъл в Йераполис при река Нил и постъпил при един персийски златар да учи занаята му и да слуша учението на Иисуса, защото златарят бил християнин. Посещавал с него църквата и разпитвал за изобразените по стените икони, които разказвали за подвизите на мъчениците и светците. Св. Анастасий Перски загинал в 628 година. По-късно неговите св. мощи били пренесени в Йерусалим.

На днешния ден се почитат и Св. свещеномъченик Петър, епископ Български, св. мъченик Сионий Български и другите с тях. Това св.мъченици Мануил, Георгий, Петър, Леонтий, Сионий, Гавриил, Йоан, Леонт, Парод и др. – на брой общо 377, пострадали за Христа от езичниците през 814 година.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...