Акценти
Начало / Любопитно / Църквата почита Св. мчк Акакий

Църквата почита Св. мчк Акакий

На 7 май църквата почита Св. мчк Акакий.

Свети Акакий бил роден в Кападокия, воин със звание стотник и служил в мартисийския полк под командването на воеводата Фирм. Той изповядвал вярата си открито, за което бил подложен на жестоки мъчения и предаден на смърт.

По това време цар Максимиан заповядал да бъдат издирвани християни не само в градовете, но и сред воините и ако сред тях имало някой да вярва в Христа, той трябвало да бъде предаден на съд и мъчения. Ако пък не се подчинявал на царския указ, трябвало да бъде предаден на смърт.

Заради това разпореждане воеводата призовавал при себе си всеки воин и го разпитвал каква е вярата му и ако някой от воините му вярвал в Христа, той по всякакъв начин – и с ласкателства, и със заплахи – го принуждавал към идолопоклонство.

Като действал така, прелъстил в езичество мнозина неукрепнали във вярата и боязливи християни. Акакий не бил един от тях. Той открито казал: „Сред християни съм роден и християнин ще остана. Свидетел за това нека ми бъде Сам Господ Иисус Христос, не само баща ми и майка ми, но и моите деди и прадеди са били християни, затова християнин ще остана и аз“.

Акакий бил измъчван продължително, но не склонил да смени вярата си. Светецът бил посечен с меч и заплатил с живота си.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...