Акценти
Начало / Култура / Църквата отбелязва пренасяне мощите на светите безсребреници Кир и Йоан

Църквата отбелязва пренасяне мощите на светите безсребреници Кир и Йоан

Свети Кир бил прочут лекар в Александрия. Дълбоко вярващ християнин, той лекувал с чудотворни молитви различни болести и от никого не приемал награда. Славата му достигнала Ерусалим, където младият воин Йоан, вярващ в Исус, станал негов неразделен спътник и подражател. И двамата били обезглавени заради подкрепата, която оказали на боголюбивата Атанасия и трите й дъщери Теоктиста, Теодотия и Евдоксия, подложени на жестоки изтезания заради Христовата си вяра.

Те били хвърлени в общ гроб, но християни взели техните свещени останки и ги погребали в два отделни гроба – двамата мъже в единия, четирите жени – в друдругия.

След време, за да ограничи езическия култ на египеската богиня Изида в Каноп, родното място на св. Кир, архиепископ Кирил Александрийски пренесъл светите мощи на Кир и Йоан в построената още от вуйчо му Теофил Александрийски църква в Каноп. Оттогава славата на великите безсребреници и чудотворци се разнесла по света и привличала безбройни поклонници в техния храм, където продължавали да стават дивни чудеса и изцеления.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...