Акценти
Начало / Общество / Цифрова система за гласуване сменя аналоговата в местния парламент в Плевен

Цифрова система за гласуване сменя аналоговата в местния парламент в Плевен

Цифрова система ще замени използваната досега аналоговата система за електронно гласуване в Общински съвет – Плевен. Доставката и монтажът на приложния софтуер и всички необходими устройства за това са поверени на софийската фирма „Рикуест“ ООД, с която Община Плевен има сключен договор.

„Старата аналогова система вече е морално и физически остаряла. Даваше грешки, имаше неточност при отчитането, блокира на няколко пъти. Освен това изисква и голямо дисково пространство за съхранение на информацията. Всички тези причини наложиха подмяната с цифрова с цел гарантиране на точност, ефективност и прозрачност в работата ни“, коментира Мартин Митев.

Той съобщи, че работата по монтажа на новата система за гласуване започва тази седмица и ще приключи преди редовното заседание на съветниците в края на февруари.

Обновяването включва нов приложен софтуер, монтаж на нови пултове за гласуване без карти – 41 броя, комутатор, окабеляване на залата, монтаж и инсталиране на системата. Предвидено е и обучение за работа с нея.

Новата система ще има тестов период от пет работни дни. От фирмата поемат гаранция и за качеството на извършените монтажни работи, както и за качеството на доставеното оборудване и неговата годност. Тази гаранция е за срок от 2 години, считано от датата на подписване на приемо – предавателения протокол. Ако в рамките на тези 2 години възникнат проблеми със системата, фирмата се уведомява и съгласно договора се задължава в рамките на 8 часа да реагира, да установи повредата и да я отстрани за своя сметка в най-кратък срок.

Общински съвет – Плевен провежда заседанията си в Конферентната зала на сграда „Гена Димитрова“ от месец май 2005 г. Електронното гласуване и електронно преброяване на гласовете влезе в сила от декември 2006 г.

 

  

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...