Акценти
Начало / Общество / Цецка Цачева: Българската свобода има силна закваска, скрепена с кръвта на герои

Цецка Цачева: Българската свобода има силна закваска, скрепена с кръвта на герои

Българската свобода има силна и здрава закваска. А това е така, защото тя е слепена с кръвта на героите, защото тя е стъпила на здрави национални каузи – освобождението, съединението, независимостта. Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева при откриването на изложбата „Подвигът на плевенци в Балканската война 1912-1913 г. в Регионалния исторически музей, която е част от тържественото честване в града ни на 100 години от Балканската война.

Цецка Цачева подчерта, че 100 години по-късно нашата страна е благодарна и се прекланя пред подвига на прадедите ни, участвали в Балканската война с една мисия – единението на България.

„Длъжни сме да тачим паметта им и да я предадем на нашите деца и внуци. Защото паметта е нещото, което ще пребъде напред във вековете”, каза тя.

Преди откриването на изложбата Цецка Цачева, заедно с депутата Дарин Матов, кмета проф. Димитър Стойков и областния управител Иван Новкиришки присъства на панихида в памет на загиналите в Балканската война. Тя беше отслужена в параклиса мавзолей „Св. Георги Победоносец” от плевенския владика Игнатий в съслужение със свещеници от плевенски църкви.

След това председателят на парламента и другите официални лица поднесоха цветя пред паметника на IV Плевенски пехотен полк, участвал активно в бойните действия по време на Балканската война. 1140 бойци от този полк губят живота си в сражения.

За техния героизъм разказва откритата в Регионалния музей изложба. Във фотоси е представена и всеотдайната грижа на лекари и медицински сестри от плевенската болница, направили и невъзможното да върнат в армията ранени плевенски войници. Колекция пощенски картички представя бойния път на армията.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...