Акценти
Начало / Икономика / Цецка Цачева: Авторитетът на местната власт много зависи от работата на общинските дружества

Цецка Цачева: Авторитетът на местната власт много зависи от работата на общинските дружества

IMG_7899НСОРБ Цецка Цачева посрещане

Общинските дружества са визитката на местната власт и от това как работят те до  голяма степен зависи авторитетът на местната власт. Това каза Цецка Цачева при откриването на Втората среща на Националното сдружение на общините в Република България, която започна днес в Плевен. Тя разгледа от три аспекта влиянието на общинските предприятия, като на първо място постави близостта на общинските  търговски дружества до местната власт. Тази близост определя и голямата отговорност на тези сектори, подчерта тя. На второ място общинските дружества са тези, които могат да кандидатстват по европейски програми и да реализират европейски средства. Това е голямо предимство и там където ръководствата на дружествата са достатъчно инициативни, резултати има.  Третият аспект е по линията на социални политики за осигуряване на заетост.

Цецка Цачева подчерта, че е много важно да има тясно сътрудничество между мастната и централната власт, за да се реализират различните аспекти от дейността на общинските предприятия. „Аз съм далече от мисълта, че държавният механизъм е толкова добре смазан нормативно, че да няма противопоставяния”, открито сподели пред присъстващите председателят на парламента и посочи за пример дебатите от днешния ден в парламента, при които ясно са се откроили две тенденции в отношенията между местна и централна власт. От една страна причините за неудачите се търсят в местната власт, а от друга – държавата се упреква заради липса на адекватна намеса. „Подобен подход е неприемлив, защото не може да има резултати, когато няма единодействие между различните власти”, категорично заяви Цачева. По думите й между сегашния парламент и НСОРБ има диалог и чуваемост. Тя препоръча идеите, които ще се родят по време на срещата, да бъдат официално внесени за обсъждане в постоянните комисии на Народното събрание.

IMG_7905НСОРБ Цецка Цачева проф. Стойков

При откриването на срещата кметът на Плевен проф. Димитър Стойков изрази надежда, че част от дебатите на форума ще бъде въпросът за създаване на по-благоприятна нормативна среда, която да осигурява по-голяма свобода на действие и по-голям достъп  до финансови инструменти на общинските предприятия. В момента съществува ограничителни режими, който не позволяват максималното използване на създадения капацитет и постигане на пълна ефективност от общинските дружества, посочи той.

Втората национална среща на НСОРБ, на която Плевен е домакин днес и утре, има за цел да даде възможност за дебат и обмен на практики в реализирането на стопанската дейност на общините.

Във форума участват близо 90 представители на общински предприятия, общински дружества и местна власт от цялата страна. От страна на НСОРБ участва  Гинка Чавдарова, изпълнителен директор и  Благой Станчев, парламентарен секретар.

IMG_7889НСОРБ среща Плевен

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...