Начало / Общество / Център за ранна интервенция на увреждания при деца ще бъде разкрит в Плевен

Център за ранна интервенция на увреждания при деца ще бъде разкрит в Плевен

В рамките на проект „Днес инвестираме в бъдещето на децата си” в Плевен ще бъде разкрит Център за ранна интервенция на увреждания при децата и ще бъде разширена ОДЗ „Снежанка”, съобщи зам.-кметът Стефан Петков при представяне на проекта. За реализирането му са осигурени 1 млн. 600 хил. лв. от проект „Социално включване”, като собственото участие на Община Плевен е в размер на близо 45 000 лв.

Целта на проекта е да се намали рискът от социалната изолация на децата с увреждания чрез създаване на подходящи условия за предоставяне на разнообразни услуги за деца и родители с влошен социален статус. Усилията ще бъдат насочени към деца от 0 до 7 г. и техните семейства, поясни Петков. Уязвимата група ще бъде формирана след проучване на деца от етнически групи, чийто родители са безработни или получават социални помощи, деца без личен лекар, не посещаващи детска градина или имат здравословни  проблеми.


Бъдещият Регионален център за ранна интервенция на увреждания ще бъде разположен в сградата, в която доскоро се помещаваше читалнята на библиотека „Христо Смирненски” /на снимката/. След реконструкция там ще се осигури възможност за работа с децата и техните родители, които ще получават консултации, ще се осигурява индивидуална педагогическа подкрепа на децата с увреждания, специалисти ще предлагат семейно консултиране и подкрепа.
В детската градина „Снежанка“ е предвидено да бъдат разкрити две нови групи. В сградата ще се обособят помещения за индивидуална и за групова работа на специалистите с децата и родители, които имат влошен социален статус.

Очакваните резултати от проекта са да осигури подобрена семейна среда за възпитание и отглеждане на деца в риск и подобрена готовност на деца от уязвими групи да се приобщат ефективно в училищната среда, обясни зам.-кметът Стефан Петков.

Срокът за реализация на проекта е 24 месеца и трябва да приключи до 23 август 2014 г.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...