Акценти
Начало / Здравеопазване / Център за иновативни психично-здравни услуги откриват днес в Плевен

Център за иновативни психично-здравни услуги откриват днес в Плевен

Център за психо-социална рехабилитация, който ще предлага иновативни психично-здравни услуги за хора с психични разстройства, ще бъде открит днес в Плевен в парк „Кайлъка”.

По думите на д-р Пламен Атанасов това ще е единственото здравно заведение, което ще предлага иновативни терапии, като за целта е създаден мултидисциплинарен екип от лекари – психиатри, психолози, социални работници, арт и кинезитерапевти. Те ще работят по терапевтични програми за медикаментозно поддържащо лечение, индивидуална и групова психотерапия, арт и музикотерапия. Посещаващите центъра ще бъдат обучавани в социални умения, ще бъде подпомагана реинтеграцията и ресоциализацията им.

Целта е  хората с психични проблеми да не изпадат в изолация, а да бъдат обгрижвани в така наречената психиатри „без ключ”, която е максимално близка до домашната среда. „С този център ще запълним една голяма дупка в българското здравеопазване по отношение рехабилитацията на хора с психични проблеми”, подчерта д-р Атанасов.

В центъра е предвиден дневен стационар, в който хора с проблеми ще могат да прекарват деня под специализирани грижи и вечер да се прибират при близките си.  Тази услуга е особено необходима за прекарали инсулт, които се нуждаят от продължителна рехабилитация за подобряване на състоянието им, обясни д-р Атанасов.

Ще има възможност за водолечение, физиотерапия, лечебна физкултура.

Центърът за психо-социална рехабилитация се намира в парк „Кайлъка” в бившата база „Спартак”.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...