Акценти
Начало / Общество / Центърът за обществена подкрепа в Гулянци работи успешно вече трети месец

Центърът за обществена подкрепа в Гулянци работи успешно вече трети месец

Центърът за обществена подкрепа в Гулянци беше създаден през месец април тази година по проект на Община Гулянци и финансиран от Министерство на труда и социалната политика, фонд „Социална закрила” и Община Гулянци. Срокът за изпълнение на дейностите е девет месеца. Общата стойност е 33 328,02 лв., от които близо 30 000 лв. от фонда и 3 332 лв. от местния бюджет.
Центърът е настанен на първия етаж в сградата на Социалния патронаж. Помещенията са в отлично състояние, скоро ремонтирани, а нужното обзавеждане и оборудване на ЦОП е осигурено от Община Гулянци. Персоналът се състои от управител, двама социални работници и психолог. Вече трети месец Центърът за обществена подкрепа работи активно. Екипът редовно организира мероприятия и инициативи и ежедневно доказва необходимостта от подобен род социална услуга на територията на общината.

Дейността е насочена към осигуряване на социална закрила на деца в риск, за пълноценно разгръщане на личностния им потенциал и социално включване, превенция на отпадане от училище, асоциално поведение и подобряване на грижите в семействата с риск. Социалната услуга е в подкрепа на 20 деца в риск на възраст от 0 до 18 години и техните семейства. Специалистите работят със: семейства, при които има риск от разрушаване на семейните връзки и отношения; неглижирани деца; семейства, чиито деца са настанени в специализирана институция или в друго семейство – приемно или при роднини и близки; семейства с деца със специални потребности (аномалии, увреждания, отклонения); семейства, които не могат да се справят с проблемите и търсят професионална подкрепа за отглеждане и възпитание на детето; отпадащи от училище деца; бременни жени и майки, в риск да изоставят децата си; кандидати за приемни семейства; утвърдени приемни семейства с настанени деца; кандидат-осиновители и семейства на осиновители в следосиновителния период; деца и семейства от общността, за работа по превенция на рисковото поведение.


Насочването към ползването на услуги в Центъра за обществена подкрепа гр. Гулянци става чрез отдел „Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане” Никопол, други институции и организации.Услугите ще могат да ползват и лица, които по свой избор – без направление от ДСП са се насочили към Центъра за обществена подкрепа.

След приключване на проекта Община Гулянци ще кандидатства пред АСП, МТСП за разкриване на социалната услуга Център за обществена подкрепа, като държавно делегирана дейност.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...