Начало / Общество / Ценни картини, дарени от княз Никита Ломанов-Ростовски, получиха РВИМ и Общината

Ценни картини, дарени от княз Никита Ломанов-Ростовски, получиха РВИМ и Общината

Две ценни картини – цветни литографии от 1896 г., е дарил княз Никита Ломанов Ростовски на Регионалните военноисторически музеи в Плевен и Община Плевен по повод предстоящото честване на 140 години от Плевенската епопея. Дарението днес беше предоставено от Румен Петков, който преди дни се срещна с княз Рманов в София.

„С изключителен респект към българската история той ме помоли да подари на РВИМ – Плевен една уникална картина . Неговата воля като собственик е тя да бъде изложена в РВИМ – Плевен.  Друга картина да бъде предоставена на кмета на Плевен, за да бъде изложена в сградата на Общината”, каза при въчването на дарението Румен Петков.

Литографиите са уникални с това, че са единствените картини, които представят император Николай Втори с такава униформа и цялата му свита, с участието на министъра на войната, членове на правителството, големи руски пълководци. Княз Ростовски счита, че с това той ще помогне сбирката на РВИМ да има по-голяма пълнота и представителност, предаде още Румен Петков.

Дарените картини бяха приети от Емилия Зорнишка, директор на РВИМ- Плевен и от кмета Георг Спартански.

Румен Петков съобщи и за поканата, която княз Ростовски е отправил към директора на РВИМ- Плевен за участие в годишното научно събиране на руската общност в Лондон на 3 декември. Там Емилия Зорнишка ще изнесе научно съобщение, в което ще  представи Плевенската епопея и нейната роля за Освобождението на България, както и ролята на България и на Плевенската епопея за спиране на османското нашествие към Европа.

Румен Петков отбеляза, че във Великобритания отдават голямо значение на Плевенската епопея и за това категорично говори фактът, че в Лондон има три улици, които носят името на Плевен. Това е достатъчно показателен факт за респектът, който историята на нашия град и неговото място в развитието на Руско-турската война, предизвикват в чужбина, изтъкна Румен Петков.

Княз  Ростовски с голяма благодарност е приел поканата на кмета на Плевен да участва в честванията на 140 години от Плевенската епопея и ще посети града ни в периода от 8 до 11 декември.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...