Акценти
Начало / Образование / Цветелин Горанов: В празник за града ще се превърне честването на юбилея на НУ „Христо Ботев” – Плевен

Цветелин Горанов: В празник за града ще се превърне честването на юбилея на НУ „Христо Ботев” – Плевен

На 17 май ще е кулминацията на инициативите, с които НУ „Христо Ботев” – Плевен отбелязва 85-та годишнина от създаването на училището. Вярваме, че това честване ще се превърне в празник за града, каза днес на пресконференция директорът на училището Цветелин Горанов.

Празникът на 17 май ще започне с полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в двора на училището и с тържествен залп, произведен от членове на плевенското дружество „Традиция”, съобщи Цветелин Горанов. Малко след 10 часа ученици и учители ще преминат в празнично шествие до площад „Възраждане”. Шествието ще бъде водено от Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков и от мажоретния състав към училището. Това ще бъде неговото първо представяне, след като е възстановена съществувалата преди години традиция, обясни Горанов. 22 момичета, облечени в специални костюми, ще радват погледа на плевенчани. За първи път 25-те деца от Клуб „Млад възрожденец” към училището ще облекат униформи, които са точно копие на носените от ботевите четници.

На площада учениците ще се включат в организираното представление от Магичен театър „Пеперуди на кокили”. След което отново ще преминат в празнично шествие до Драматичния театър, където ще се състои тържественият концерт по повод юбилея на училището. Децата ще бъдат посрещнати с изпълнения на хор „Звъника” с художествен ръководител Ваня Делийска. Концертът ще е с начало от 11 часа. На сцената да поздравят юбилярите ще се качат много гостуващи артисти. За първи път ще прозвучи и специално създадената за училището песен, посветена на неговия патрон – Христо Ботев. Тя ще бъде изпълнена от Георги Гоцев, който подарява песента на плевенското школо, съобщи директорът Цветелин Горанов.

„85 години са повод за равносметка. Вече седма година нашето училище е на първо място в областта по резултати от външното оценяване и на 14-то в страната”, подчерта Горанов. От седем години училището е с изцяло обновена база, имат последен модел интерактивни дъски, класна стая на открито. За възпитаване в дух на родолюбие всеки първи час започва с изпълнение на Химна на РБългария. Много е вълнуващо да видиш как учениците, облечени в униформите на училището, изпълняват химна, с поглед към потретите на Левски и Ботев, изтъкна Цветелин Горанов.

480 ученици се учат в момента в НУ „Христо Ботев“. Сред тях е и четвъртокласничката Лия, която сподели, че четирите й години в училището са сред най-щастливите й досега.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...